Dostupni linkovi

Tunis traži istragu o smrti Arafata


Tunis je zatražio hitan sastanak Arapske lige i međunarodnu istragu u vezi sa smrću palestinskog lidera Jasera Arafata, posle izveštaja da je možda otrovan.

"Tražimo hitan sastanak šefova diplomatija Arapske lige i osnivanje međunarodne komisije koja će istražiti okolnosti oko Arafatove smrti", rekao je tuniski ministar spoljnih poslova Rafik Abdelsalem u izjavi privatnoj radio-stanici "Mozaik", javio je AFP.

Tragovi polonijuma su pronađeni nakon opsežnih testova koje su sproveli Univerzitetski centar forenzičke medicine i Institut za radijacijsku fiziku u Lozani u Švajcarskoj.

Prema toj laboratorijskoj analizi, na odeći koju je Arafat nosio poslednjih dana pred smrt pronađeni su tragovi radioaktivnog polonijuma. Analiza je bila usmerena na biološke uzorke uzete s ličnih stvari Arafata koje je udovici predala vojna bolnica u Parizu u kojoj je on umro.

Istraga, predstavljena u dokumentarnom filmu "Šta je ubilo Arafata", emitovana je na TV "Al Jazeera Balkan" i predstavlja najiscrpniju istragu sprovedenu o okolnostima Arafatove smrti, nakon misteriozne bolesti od koje je obolio 2004. godine.

Ovaj film otkriva da uzorci uzeti sa njegovih ličnih stvari, kao što su četkica za zube, kapa i donji veš, sadrže neočekivano visok nivo polonija 210, radioaktivne supstance koja može nastati samo u nuklearnom reaktoru, navodi se.

Polonijum je korišćen za ubistvo ruskog disidenta Aleksandra Litvenenka u Londonu 2006. godine. Nivo polonija pronađen na predmetima koji su pripadali Arafatu odgovaraju sličnim dozama ovog elementa kojima je bio izložen i Litvenenko.

Glasine o mogućnosti da je Arafat otrovan kruže još od njegove smrti.

Palestinci su juče, takođe, pozvali na međunarodnu istragu o Arafatovoj smrti, nakon što je Palestinska uprava saopštila da pristaje na ekshumaciju njegovog tela.

Zvaničnici izraelske vlade sinoć su odbacili sugestije da je Izrael možda otrovao Arafata polonijumom, nazivajući ih "neosnovanim".
XS
SM
MD
LG