Dostupni linkovi

Kina: Vatikan ometa razvoj katoličanstva u Kini



Kineska kancelarija za verska pitanja optužila je danas Vatikan da ometa razvoj katoličanstva u Kini time što preti ekskomunikacijom novom kineskom biskupu u
severnom gradu Harbin, ako bude izabran na tu versku funkciju.

Kongregacija za propovedanje jevanđelja iz Rima navela je da kineski kandidat, velečasni Ju Fušeng nije dobio papsko odobrenje i da može biti ekskomuniciran ako pristane da bude postavljen za novog biskupa, a ta mera zadesiće i sve ostale biskupe koji budu učestvovali u ceremoniji.

S druge strane, kineska Državna kancelarija za verska pitanja pozvala je Vatikan "da odustane od takozvane pretnje ekskomunikacijom i vrati se dijalogu".

Kineska vlada naložila je pre više od pet decenija kineskoj katoličkoj crkvi da prekine veze s Rimom, a Peking i Vatikan nemaju zvanične odnose.

U Kini je molitva dozvoljena samo u crkvama koje odobrava država, iako milioni Kineza pripadaju nezvaničnoj kongregaciji, lojalnoj papi.

Kina i Vatikan više puta su se do sada sprorili oko postavljanja biskupa - Rim insistira da je to moguće samo uz papsko odobrenje, kao što je slučaj u drugim zemljama, dok Peking smatra da njegova kongregacija ima pravo da sama bira biskupe.

Proces izbora biskupa u Kini nadgleda Patriotska katolička asocijacija koju kontroliše vladajuća Komunistička partija.

Kineska crkva postavila je više od 190 biskupa posle smrti lidera Mao Cedunga 1976. i ponovnog uspostavljanja verskih prava, iako su mnoge pozicije i dalje upražnjene.
XS
SM
MD
LG