Dostupni linkovi

Barozo kritikovao britanske poslanike zbog stava prema evru


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kritikovao je u utorak britanske konzervativce zbog toga što se, kako je rekao, izgleda "naslađuju" zbog teškoća evra, iako njihov šef Dejvid Kameron zagovara spasavanje zajedničke evropske valute.

"Britanski konzervativci izrazili su svojevrsno zadovoljstvo zbog teške situacije u evrozoni", rekao je Barozo tokom debate u Evropskom parlamentu.

"Dozvolite mi, međutim, da vam kažem da je iznenađujuće da se izgleda naslađujete s teškoćama u evro zoni. To je u jakoj suprotnosti s pozicijom vašeg šefa, premijera Dejvida Kamerona", dodao je Barozo obraćajući se britanskim parlamentarcima.

On je istakao da je realnost da postoji konsenzus, uključujući i sa zemljama koje nemaju evro kao valutu, o potrebi da se ojača evrozona i da je i sam Kameron rekao da je u britanskom nacionalnom interesu da Grčka ne napusti evro.

Barozo se osvrnuo i na one koji kritikuju planiranu pomoć evropskim bankama, podsećajući da je Velika Britaniju evropska zemlja koja je dala daleko najviše svojim bankama od 2008. godine - 82,9 milijardi evra.

"Bilo bi dobro da govorite isto u Strazburu kao i u Londonu", poručio je predsednik Evropske komisije britanskim parlamentarcima.
XS
SM
MD
LG