Dostupni linkovi

ICTY: Tužilaštvo traži da mu se odobri žalba zbog Karadžića


Haško tužilaštvo zatražilo je od Tribunala da mu dozvoli da se žali na odluku kojom je Radovan Karadžić, nakon kraja dokaznog postupka optužbe, oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u sedam bosanskohercegovčkih općina, prenosi BIRN.

Donoseći odluku po Karadžićevom zahtjevu za oslobađanje nakon okončanja dokaznog postupka Tužilaštva, Sudsko vijeće je 28. juna ove godine utvrdilo da su tužioci u dokaznom postupku izveli dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogla utvrditi Karadžićeva krivica za zločine u deset tačaka optužnice.

Prema odluci Vijeća, za prvu tačku optužnice, kojom je Karadžić bio optužen za genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, tužioci nisu podnijeli dovoljno dokaza.

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata u općinama pod kontrolom srpskih snaga, teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda (UN) za taoce.

Suđenje mu je počelo krajem oktobra 2009. godine, a Tužilaštvo je okončalo izvođenje dokaza u maju ove godine.

Obrana će početi izvođenje dokaza u oktobru.
XS
SM
MD
LG