Dostupni linkovi

U Poljskoj tokom prvenstva privedena 652 izgrednikaU Poljskoj je Evropsko prvenstvo u fudbalu proteklo mirnije i uz manje incidenata nego što se očekivalo, a zbog izgreda je tokom trajanja šampionata privedeno 652 huligana.

"EURO 2012, od 8. juna do 1. jula, protekao je mirno a u gradovima domaćinima utakmica smanjio se broj prekršaja i zločina kao što su krađe, tuče i nasilni napadi", saopštio je danas novinarima portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.

U Varšavi, gde je Evropsko prvenstvo u fudbalu svečano otvoreno 8. juna, kao i Gdanjsku, Poznanju i Vroclavu na stadionima je utakmice gledalo oko 600.000 navijača iz Poljske i inostranstva a kroz navijačke zone gde su mogli da prate utakmice na velikim ekranima i zajedno navijaju oko 2,5 miliona ljubitelja fudbala.

"Izgreda je bilo zaista malo. Uhapšene su 652 osobe, najviše Poljaka - 473 i 179 stranaca. Za napad na policajce optuženo je 113 ljudi, 110 za izgrede u masi, 70 za tuče i 49 za nasilni napad na drugog čoveka", kazao je Skolovski.

U zatvor su dospela 23 huligana, od toga 14 Poljaka, sedmorica Rusa, Mađar i jedan Hrvat. Sudovi su po ubrzanom postupku privedenim i uhapšenim izricali uglavnom novčane kazne od 125 do 1.000 evra, a zatvorske u rasponu od tri meseca do četiri godine.

Huligani su osuđeni i sa pet godina zabrane ulaska na fudbalske stadione, a stranci deportovani, u slučaju Rusa uz zabranu ulaska na teritoriju Poljske i Evropske unije na određeno vreme.

U obezbeđenju EURO2012 učestvovalo je više od 200.000 policajaca.
XS
SM
MD
LG