Dostupni linkovi

MUG okončao nadgledanje nezavisnosti Kosova


Međunarodna upravljačka grupa je na današnjem sastanku u Beču konstatovala da je Kosovo ispunilo uslove iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa, te je time okončala nadgledanje nezavisnosti.

“MUG je ustanovio da Sveobuhvatnim predlogom za rešenje statusa realizovan u značajnoj meri i odobrava preduzimanje konačnih koraka za okončanje nadgledane nezavisnosti i za zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije (ICO)”, stoji u saopštenju MUG-a.

Kosovski i strani zvaničnici su današnji dan ocenili istorijskim za Kosovo, ističući da je napredak tokom ovih četiri ipo godina od proglašenja nezavisnosti, postignut zahvaljujući saradnji kosovskih institucija sa međunarodnom zajednicom.

Međunarodni civilni predstavnik, Pieter Faith, je tokom konferencije za novinare kazao da će nakon zatvaranja njegove kancelarije, u septembru, međunarodni zvaničnici i dalje ostati i pružati savete u pojedinim institucijama na Kosovu, da će KFOR nastaviti da pruža sigurnost, kao i da će EULEX nastaviti da savetuje kosovsku policiju i sudstvo.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, naveo je da odluka MUG-a o okončanju nadgledane nezavisnosti istorijski dan za Kosovo, te da kosovskim institucijama sada predstoji rad na ojačavanju vladavine prava, ekonomskom razvoju, te ojačavanju saradnje sa svim zajednicama, posebno sa srpskom.
XS
SM
MD
LG