Dostupni linkovi

Srbija: Sindikat protiv načina prodaje imovine fabrike "Jumko"


Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata kompanije "Jumko“ iz Vranja, ošto se protivi načinu na koji se rasprodaje višak imovine preduzeća.

Snežana Veličković, predsednica ASNS kaže da je nedopustivo da pare od prodaje imovine kompanije, koju je stvaralo hiljade radnika „Jumka“, idu državi, dok danas polovina od 1.800 zaposlenih ima plate od 50 do 100 evra.

"Takav način prodaje jednostavno neće proći. Hiljadu radnika ’Jumka’ danas prima zarade koje su daleko ispod zagarantovanih i ispod svakog ljudskog dostojanstva, a u to vreme neko rasprodaje imovinu koju su radnici stvarali 30 godina“, kaže predsednica ASNS.

Ona ističe da je pitanje prodaje pogona „Trikotaže“, „Konca“ i „Dorade“ sudbinsko pitanje zaposlenih u kompaniji, zbog čega će se oni tome suprotstaviti štrajkovima i svim raspoloživim sredstvima.

Zoran Stošić, generalni direktor kompanije kaže da je„Jumko“ u fazi restruktuiranja i da je prodaja ova tri pogona samo prva stepenica koncepta ozdravljenja kompanije, koji najpre podrazumeva borbu za jeftiniju i efikasniju proizvodnju.

"Prodajom ova tri pogona „Jumko“ započinje Program prekompozicije proizvodnje, odnosno borbe za jeftiniju proizvodnju konceptom energetske efikasnost, koja ima za cilj da sadašnju mesečnu potrošnju energenata od milion evra, smanji na polovinu“ kaže direktor Stošić.

Pre nedelju dana država je za milion i 105 hiljada evra prodala „Jumkove“ pogone „Trikotaže“, „Konca“ i „Dorade“, odnosno 38.000 metara kvadratnih pod krovom.
XS
SM
MD
LG