Dostupni linkovi

Novoizabrani predsjednik Egipta prkosi vojsci


Pred desetinama hiljada pristalica, prvi islamistički, civilni, novoizabrani predsjednik Egipta je obećao u petak da će se boriti za svoju vlast i simbolično pročitao zakletvu na Trgu Tahrir u Kairu uoči zvanične inauguracije.

Upečatljiv govor Muhameda Morsija tumači se kao demonstracija prkosa dok se priprema za borbu za vlast sa vladajućim generalima koji su ustavnom deklaracijom preuzeli većinu predsjedničkih ovlašćenja u danima prije no što je, poslije žučne kampanje, objavljen rezultat predsjedničkih izbora.

"Svi me sada čuju: Vlada, vojska i policija... Nema sile iznad ove vlasti", rekao je on dok je masa odobravala. "Potvrđujem vam da neću odustati od ovlašćenja predsjednika. Ja to ne mogu priuštiti. Nemam pravo na to".

On je govorio i o zahtjevima naroda, obećavši da će raditi za oslobađanje Omara Abdela Rahmana, slijepog šeika zatvorenog u SAD zbog zavjere da se dignu u vazduh njujorške znamenitosti, i zatvorenih egipatskih demonstranata koji izlaze pred vojne sudove.

Morsi, 60-godišnji inženjer, školovan u SAD, tijesno je porazio Ahmeda Šafika - posljednjeg premijera Hosnija Mubaraka i bivšeg generala Ratnog vazduhoplovstva, u drugom krugu izborne trke te duboko polarizovane zemlje.

Njegova pobjeda je novi podsticaj islamistima pošto su prevazišli decenije suzbijanje i hapšenja pod sekularnom vlašću Mubaraka, i postali najuticajnija post-revolucionarna politička sila u Egiptu. Međutim, vojska se borila da ograniči jačanje njegove Muslimanske braće i zadrži poluge vlasti.
XS
SM
MD
LG