Dostupni linkovi

Colorado: U požarima prva žrtva, proglašeno stanje katastrofe


Tijelo prve žrtve vatrene stihije pronađeno je u saveznoj državi Coloradu gdje je požar uništio 346 kuća i primorao približno 36.000 osoba na evakuaciju. Šef policije Colorado Springsa Peter Carey izjavio je kasno sinoć novinarima da je pronađeno tijelo te da se još jedna osoba, koja je živjela na istoj adresi kao i prva žrtva, smatra nestalom.

Predsjednik Barack Obama proglasio je stanje velike katastrofe. Tijekom dana Obama bi trebao doći na lice mjesta i procijeniti štetu požara ocijenjenog najrazornijim u povijesti te američke savezne države.

Polovica saveznih sredstava za borbu protiv vatre trenutačno je raspoređena u Coloradu. Požar bijesni blizu Colorado Springsa.

Gradonačelnik Colorado Springsa Steve Bach novinarima je predstavio prvo izvješće o posljedicama požara, a ako se ti podaci potvrde, sadašnji požar mogao bi se pokazati najrazornijim u povijesti toga kraja.

Stručnjaci smatraju da velike vrućine, jaki vjetrovi i suša predstavljaju plodno tlo za katastrofalne požare kao uvod u katastrofe što bi mogle zahvatiti zemlju zbog klimatskih promjena što su ih izazvali ljudi.

"Ovo što sada vidimo zapravo je prozor u ono kako bi moglo biti globalno zagrijavanje", izjavio je profesor sa sveučilišta Princeton Michael Oppenheimer za vrijeme telefonske tiskovne konferencije zajedno sa još dvoje znanstvenika.

Stručnjak za šumski okoliš sa sveučilišta Montana Steven Running smatra da su upravo male količine snijega uzrok velikih požara. Snijeg se ove godine otopio u prosjeku dva tjedna ranije. To je stvorilo preduvjete za dulje, suho ljeto. A onda samo nedostaje iskra i vjetar, pojasnio je razloge za izbijanje požara.
XS
SM
MD
LG