Dostupni linkovi

Banjalučki šetači pomažu sugrađanima na rubu egzistencije


U četvrtak se navršava mjesec dana od početka šetnji građana Banjaluke, koji na taj način izražavaju protest protiv uzurpacije javnih zelenih površina.

Povod za protest bilo je uništavanje takozvanog Picinog parka iza zgrade Medicinske elektronike, koju je gradska vlast dala na korišćenje privatniku.

U toku mjesec dana, šetnje za park prerasle su u proteste protiv gradske i entitetske vlasti u BiH.

Povodom prvih mesec dana šetnji, demonstranti okupljeni u asocijaciju "Park je naš" saopštili su da će sutra dan posvetiti svojim sugrađanima koji žive na rubu egzistencije.

"Takvih je danas mnogo u Banjaluci: penzioneri, invalidi, borci, otpušteni radnici i dr.
Buka koju smo mjesec dana dizali trebalo je da alarmira vlasti RS i na njihove probleme. Do sada nismo vidjeli reakciju zvaničnika. Ali smo nebrojeno puta vidjeli „brigu“ vlasti RS za socijalno najugroženije. Zbog toga smo odlučili da pomognemo sopstvenim snagama.
Pozivamo vas da u četvrtak, 28. juna, dođete pod Stari hrast u uobičajeno vrijeme. Ponesite osnovne životne namirnice: brašno, ulje, so, rižu, tjesteninu, konzerve i sl. Ponesite koliko možete i koliko vam prilike dopuštaju. Svako od nas će ovim simboličnim izdvajanjem nahraniti jedno dijete, pomoći samohranu majku ili oca", navodi se u saopštenju.

Prikupljene namirnice biće donirane Udruženju samohranih roditelja Ponos, čijih je oko 150 porodica na rubu egzistencije i bez ikakve podrške sistema.

"Pokažimo bahatim rasipnicima da je od leta helikopterom ili novog audija u voznom parku, neuporedivo važniji čovjek. Vlast ne može, ali možemo mi", navodi se na kraju saopštenja.
XS
SM
MD
LG