Dostupni linkovi

Vukčević: Aco Tomić da prizna da je krio Mladića


Bivši šef Vojne bezbednosti Aco Tomić saslušan je pre nekoliko meseci kao osumnjičeni za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića i bilo bi najefikasnije kada bi sa njim i drugim osumnjičenima postigli sporazum o priznanju krivice, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Na pitanje da li su Tomić, bivši načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković i ostali osumnjičeni samoinicijativno skrivali Mladića, Vukčević je za "Blic" kazao da ga je "činjenica da je Pavković znao a nije reagovao posle donošenja Zakona o saradnji sa Tribunalom i da je Mladić još u vojnim objektima, stimulisala da pomene njegovo ime".

"Faktički, u to vreme on zaista, iako načelnik, nije donosio bilo kakve odluke koje bi bile protizakonite", kazao je Vukčević.

Vukčević je pre nekoliko dana na konferenciji za novinare rekao da se za pomaganje Mladiću, u okviru predmeta "Jataci", vodi krivični postupak protiv šest lica, od kojih je jedan general u penziji, a tada visoki funkcioner vojne bezbednosti.

Tužilaštvo se bavilo i ulogom direktora BIA Radeta Bulatovića, koji će, kako je Vukčević tada rekao, u svojstvu građanina biti pozvan da objasni "neke stvari", jer se pouzdano zna da je iz Republike Srpske dovedeno lice koje mu je navelo 11 adresa na kojima se Mladić zaista skrivao.
XS
SM
MD
LG