Dostupni linkovi

Beograd: Za ratni zločin u Lovasu ukupno 128 godina zatvora


Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je 14 pripadnika JNA, teritorijalaca i paravojne formacije "Dušan Silni", osudilo na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine.

Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13 godina, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.

Osuđena su i četvorica bivših članova JNA - Miodrag Dimitrijević na 10, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet i Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan silni" Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni su na osam, odnosno devet godina zatvora, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Petronije Stevanović na osam, šest i 14 godina zatvora, a Aleksandar Nikolaidis šest godina zatvora.

Oni su u oktobru i novembru 1991. godine lišili života sedamdeset hrvatskih civila.

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su jos 23 osobe u improvizovanim zatvorima.
XS
SM
MD
LG