Dostupni linkovi

Beogradski festival evropske književnosti počinje danas


Prvi Beogradski festival evropske književnosti, u organizaciji izdavačke kuće "Arhipelag", biće otvoren danas, 26. juna, u Domu omladine Beograda i na njemu će do petka, 29. juna, učestvovati sedam evropskih i domaćih pisaca.

Festival, koji je zamišljen kao nedelja nedelja vrhunske književnosti i promocija najvažnijih pisaca i dela savremene evropske književnosti kroz multimedijalne programe, počeće čitanjem jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca Petera Esterhazija, a potom će biti prikazan film "Prijatelj za bekstvo" Odeda Dadivoda prema romanu Davida Grosmana.

U sredu 27. juna, sa čitaocima se druže Laslo Blašković i Aris Fioretos, a između njihovih čitanja biće otvorena izložba Blaškovićevih fotografija koje je snimio na putovanju po SAD i koje će se naći i u njegovoj novoj knjizi.

Na kraju drugog dana festivala biće prikazan film "Peščanik" Sabolča Tolnaia prema delu Danila Kiša.

Trećeg dana festivala 28. juna, beogradska publika biće u prilici da se upozna sa Vesnom Goldsvorti, autorkom romana "Černobiljske jagode" i "Izmišljanje Ruritanije" i njenom knjigom pesama "Solunski anđeo" za koju je dobila brojna najviša priznanja u Britaniji.

Istog dana, sa čitaocima će se družiti i jedan od najprevođenijih srpskih pisaca David Albahari, a biće i prikazan film "Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu" Andreja Hržanovskog prema eseju Josifua Brodskog.

Festival se zatvara u petak, 29. juna, kada na scenu izlaze Vladislav Bajac i Jelena Lengold.

Poslednjeg dana festivala biće prikazan nagrađivani film "Kandahar" Mohsen Makhmalbaf prema romanu Nelofer Pazire.

Čitanja pisaca održavaju se u Velikoj dvorani Doma omladine svakoga dana u 19 i 20 sati, a u 21 čas je besplatna projekcija filma.
XS
SM
MD
LG