Dostupni linkovi

Pusić: Manje ideologije više praktičnosti za Srbiju i Hrvatsku


Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić rekla je da Srbiji i Hrvatskoj treba manje ideologije, a više praktičnosti, kao i da je Zagreb spreman da razgovara o međusobnim tužbama za genocid dve zemlje samo ako se pre toga može postići dogovor o ostalim otvorenim pitanjima.

Pusićeva je navela da to podrazumeva rešavanje pitanja nestalih osoba, povratak opljačkanih umetničkih dela i procesuiranje ratnih zločina.

Kada bude formirana nova vlada Srbije, dodala je ona, treba videti da li su dve zemlje sposobne da sednu i dogovore se o načinima na koja će da reše otvorena pitanja.

Ona je za beogradsku „Politiku“ rekla da je Hrvatska, što se nje tiče, spremna da sarađuje u regiji, ali da je „za tango potrebno dvoje".

“Što se odnosa tiče, a oni uključuju rešavanje otvorenih pitanja, zajednička rešenja za neke probleme unutar regije i multilateralne skupove u regiji, saradnju oko nekih evropskih tema, mislim da se oko toga može napredovati", rekla je Pusićeva.

Pusićeva je ponovila da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije ne sprečava Hrvatsku da na svaki način pomogne bržem napredovanju Srbije ka EU i da je dobrodošla ona srpska vlada koja je spremna da sarađuje sa Hrvatskom.

Ona je ocenila da Srbija ima ogromne šanse, jer bi svi želeli da se uključi u EU, ali da u velikoj meri sve zavisi od političke volje u Beogradu i nekog rešenja za Kosovo.
XS
SM
MD
LG