Dostupni linkovi

Banjaluka: Policija tvrdi da je štitila Vladu, aktivisti iznose nove optužbe


Banjalučka policija saopćila je danas da građani, koji su se sinoć okupili ispred zgrade Radio televizije Republike Srpske u Banjoj Luci, „nisu postupili po naređenju policijskih službenika da ne prilaze zgradi Vlade RS-a, koja je jedan od posebo čuvanih objekata ispred kojeg po zakonu nije dozvoljeno okupljanje“.

Istovremeno, aktivisti građanske inicijative iz Banje Luke „Park je naš“ su saopštili kako su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i danas 'još jednom dokazali da su u službi privatnih interesa tajkuna, a protiv građana Republike Srpske'.

Izvođač radova za kompaniju „Grand trade“, u vlasništvo biznismena Mile Radišića, nenajavljeno je, kako je saopćeno, „krenuo da bagerima uništava javnu površinu i ruši drveće koje se nalazi izvan gradilišta u blizini 'Medicinske elektronike'“.

Radišić se ovoga puta, tvrde, „okomio na javni put koji koristi porodica Vulić, a koja ima nekoliko sudskih presuda u svoju korist u vezi spornog zemljišta na kojem je počela gradnja“.

S porodicom Vulić solidarisale su se komšije koje su izašle da im pruže podršku i zaustave nelegalno rušenje, a na zvaničan poziv građana stigli su i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Centar 2, Centra za životnu sredinu i aktivisti građanske inicijative „Park je naš“.

„Policija je spriječila građane da zaustave nastavak nezakonitih radova, sugerisala komšijama da ostanu u svojim kućama, a sve u cilju zaštite interesa biznismena Mile Radišića“, tvrdi se u saopćenju.

Nakon što je inspekcija obustavila radove zbog nepostojanja dozvole, „pomoćnik komandira, policajac Darko Marčeta je vršio pritisak na vlasnika zemljišta Željka Vulića da dozvoli ulazak mašinama i nagodi se s izvođačem radova“, dodaje se u saopćenju.

Aktivisti građanske inicijative iz Banje Luke „Park je naš“ tvrde da je „ovaj incident jasno pokazuje da pripadnici MUP-a RS izlaze izvan svojih ovlaštenja i otvoreno se stavljaju u službu privatnih interesa biznismena bliskih vlastima RS“.

„Današnji incident samo je nastavak represije policije RS koja je sinoć, pred zgradom RTRS-a, na najbrutalniji način prekoračila službena ovlaštenja i povrijedila jednog od učesnika mirnih šetnji. Ponašanje policije potvrđuje da vlasti Republike Srpske ne biraju sredstva u pokušajima da zaustave građansku inicijativu 'Park je naš', a čiji je cilj ukazivanje na spregu vlasti RS i kriminala“, stoji u saopćenju.
XS
SM
MD
LG