Dostupni linkovi

Presuda Šešelju za nepoštovanje suda 28. junaHaški tribunal izreći će u četvrtak, 28. juna, presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju po trećoj optužnici za nepoštovanje suda.

Treće suđenje lideru radikala završeno je u ponedeljak, 18. juna, pred Haškim tribunalom neposredno pošto je počelo,a zato što je Šešelj odbio da izloži odbranu, tvrdeći da mu sud krši procesna statusna prava.

Šešelj je sudijama rekao da mogu odmah da donesu presudu i najavio je da će uložiti žalbu. Pošto je Šešelju dao priliku da svedoči i izloži završnu reč, koju je optuženi odbio, predsedavajući sudija Stefan Treksel (Trechsel) je suđenje proglasio okončanim.

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Tribunal je do sada Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda zato što je obelodanio identitet zaštićenih svedoka.

Prva presuda na 15 meseci zatvora je pravosnažna, a na drugu kojom mu je izrečena
zatvorska kazna od 18 meseci, žalbe su uložili Šešelj, ali i tužilac koji traži da kazna bude povišena na tri godine zatvora.

Lider SRS je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, očekuje se presuda.

Tužilaštvo je u martovskoj završnoj reči zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen.
XS
SM
MD
LG