Dostupni linkovi

Vukčević: General Pavković je bio jatak Ratka Mladića



Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je haškog optuženika Ratka Mladića godinama skrivao nekadašnji načelnik generalštaba Nebojša Pavković.

"Njegovom skrivanju pomagao je i još jedan visoko pozicionirani funkcioner Vojnoobaveštajne agencije, koji je sada u penziji, a čije ime u ovom trenutku ne mogu da navedem", izjavio je Vukčević.


Na pitanje novinara da li je reč o generalu Aci Tomiću, Vukčević je odgovorio da tu informaciju ne može da otkrije.


On je kazao da su potpuno razotriveni kretanje i sve osobe koje su bile u kontaktu sa haškim beguncima Ratkom Mladićem, Stojanom Župljaninom, Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem.

"U toku je krivični postupak protiv 13 osoba osumnjičenih da su učestovale u pomaganju i skrivanju haških begunaca", rekao je Vukčević na konfereciji za novinare.

Najavio je da će biti saslušan i bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović, iako Tužilaštvo nema dovoljno materijala za pokretanje krivičnog postupka.

Vukčević je naveo da Tužilaštvo pozudano zna da je bivšem direktoru BIA iz Republike Srpske poslat kontakt koji je znao za 11 adresa na kojima se Mladić zaista skrivao, ali da Tužilaštvo nema dovoljno materijala da bi protiv Bulatovića započeo krivični postupak.

"Bulatović je naložio da se uhapsi grupa Jova Đoga i Stanka Ristić(kasnije optužena za pomaganje u skrivanju Mladiće), a nije čekao da ga odvedu do Mladića", naveo je Vukčević.

Grupa od 10 optuženih za skrivanje Mladića oslobođena je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu 10. decembra 2010. godine, ali je Apelacioni sud u Beogradu usvojio žalbu tužilaštva, ukinuo tu presudu i naložio ponovljeno suđenje, koje je počelo 21. decembra 2011. godine.

Optuženi su Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Janjušević, Bojan Vasković, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica.

Stojan Župljanin uhapšen je 11. juna 2008. u Pančevu, Radovan Karadžić 23. jula 2008, Ratko Mladić 26. maja 2011. u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a Goran Hadžić 20. jula 2011. godine.
XS
SM
MD
LG