Dostupni linkovi

Lavrov saopštio da je brod koji se vraća u Rusiju prenosio helikoptere


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je teretni brod, koji je ranije ove sedmice promijenio kurs i vraća se ka Rusiji, nosio tri popravljena helikoptera za Siriju.

Lavrov je u intervjuu za rusku televizijsku stanicu "Rusija danas" rekao da je brod, o kojem se u posljednjih nekoliko dana tako mnogo govori, prenosio tri helikoptera popravljena u Rusiji u skladu sa ugovorom potpisanim 2008. godine.

On je naglasio da su u pitanju helikopteri proizvedeni u bivšem SSSR-u i da su u Siriji "od sovjetskih vremena" dok je 2008. godine sklopljen ugovor za njihovu popravku.

"Helikopteri treba da budu sastavljeni po isporuci a za taj proces je potrebno najmanje tri mjeseca. Tako da uopšte nema istine u tome da smo Siriji prodali nešto što može odmah biti upotrebljeno u borbi. Međutim, ova priča ima zanimljiv obrt sa britanskom kompanijom za osiguranje koja je donijela odluku da povuče osiguranje nad ovim brodom. To je dokaz da osiguravajući sistem Velike Britanije nije pouzdan jer se pozivaju na sankcije koje je Siriji jednostrano uvela EU", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, to znači da se od bilo koga, zemlje ili kompanije, iako ne krši međunarodna pravila ili rezolucije Savjeta bezbjednosti UN može zahtjevati dodatni teritorijalni zahtjev na osnovu nečijih jednostranih sankcija. To je, kako je rekao, "veoma klizav put".

Britanski dnevnik "Dejli telegraf" piše da je Velika Britanija kod obala Škotske zaustavila ruski brod "Em-ve Alaed" za koji se vjeruje da prevozi helikoptere i projektile za Siriju nakon što je osiguranje obustavljeno po nalogu zvaničnog Londona.

Britanska kompanija za pomorsko osiguranje "Standard klub" saopštila je da je povukla osiguranje sa svih brodova u vlasništvu firme za pomorski prevoz "Femko", uključujući i "Em-ve Alaed".
XS
SM
MD
LG