Dostupni linkovi

Pakistanski sud izdao naloga za hapšenje protiv danas imenovanog premijera



Pakistanski sud izdao ej nalog za hapšenje protiv danas kandidovanog mandatara za premijera Makdoma Šahabudina , čime se kriza u zemlji koja je jedan od glavnih savezinika SAD u tom regionu dodatno komplikuje.

Nalog za hašenje idata je od strane suda protiv narkotika zbog sumnji da je kao ministar zdravlja umješan u slučaj neleglnihg izvoznih kvota za efedrin.U taj slučaj navodno je umješan i sin sudskim putem skinutog premijera Gilanija, Ali Musa.

U međuvremenu je vladajuća Pakistanka narodna partija (PPP) nominovala još jednog kandidata za premijera, bivšeg ministra informacija Kamara Zamana Kaira.

Predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari prethodno je nominovao Makdoma Šahabudina za premijera, nakon što je Vrhovni sud Pakistana saopštio da Jusuf Reza Gilani tu dužnost više ne može obanšati.

Šahabudin je aktuleni ministar tekstilne industrije, i opisuju ga kao veterana i lojalistu vladajuće pakistanske Narodne partije.

Nacionalna Skupština, donji dom parlamenta, gdje vladajuća stranka ima većinu, trebalo bi u petak da odluči o imenovanju premijera.

Vrhovni je sud u utorak donio odluku da se Gilaniju oduzme funkcija premijera, zbog toga što je u aprilu osuđen za zavjeru jer je dobio zahtjev vlasti Švajcarske da ponovo otvori slučaj korupcije protiv predsjednika Zardarija, koji je na čelu Narodne partije Pakistana, kojoj Gilani takođe pripada.

Gilani se tada branio da Zardari kao predsjednik uživa potpuni imunitet
XS
SM
MD
LG