Dostupni linkovi

Fuele u Nikoziji: Vrijeme za ujedinjenje Kipra


Visoki komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fuele je u okviru posjete Sjevernom Kipru prisustvovao svečanom otvorenju novoizgrađenog trga u Nikoziji, čiju je izgradnju finansirala EU.

Fuele je istakao da je veoma počašćen što prisustvuje svečanosti u gradu i zemlji koji su vjekovima bili i još su stjecište različitih kultura.

On je kazao da je renovirani Bandabulya trg bio centar društvenog života Nikozije i da je do 60-ih godina prošlog vijeka bio trgovački centar gdje su kiparski Turci i kiparski Grci poslovali bez dijeljenja i razlika, javila je agencija Anadolija.

„Želim da otvorenje ovog centra ne bude samo pozitivna priča revitalizacije historijskog objekta, već da ovaj projekt bude podsticaj za rješavanje problema na Kipru i, u konačnici, korak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o rješavanju kiparskog pitanja. Moje želje nisu puka mašta, to su ostvarivi ciljevi“, poručio je Fuele.

Ističući da je došlo vrijeme da i kiparski Turci budu dio EU-a, Fuele je kazao da je Kipar u cijelosti zemlja EU-a i da je EU odlučna da podrži svaki konstruktivan dogovor o ujedinjenju ove zemlje.

„Ne postoji nikakav B plan. EU će u potpunosti podržati sve dogovore u okviru UN-a. Vremenom podijeljenost dobija na snazi, a to ne ide u prilog niti Kipru, niti EU-u. Zato ponavljam apel obojici lidera na Kipru da ulože političke napore i postignu dogovor. Ubrzo nakon završetka predsjedavanja Južnog Kipra Vijećem EU-a trebao bi biti postignut dogovor o ujedinjenju Kipra”, rekao je Fuele.

Projekt renoviranja Bundabulya počeo je 2010. i njegovom realizacijom je obnovljen i očuvan još jedan od historijskih dragulja na Kipru. Ovaj objekt obuhvata 4,5 dunuma i sastoji se od 77 poslovnih prostora.
XS
SM
MD
LG