Dostupni linkovi

Nastavak razgovora o grčkoj vladiU Grčkoj se nastavljaju razgovori tri stranke o formiranju nove koalicione vlade zbog pojačanog međunarodnog pritiska.

Očekuje se da će na čelu vlade biti stranka "Nova demokratija" koja je osvojila najveći broj glasova na izborima održanim 17. juna.

Lider stranke PASOK Evangelos Venizelos rekao je da bi vlada mogla biti formirana do popodneva. Trodnevni mandat lidera "Nove demokratije" Antonisa Samarasa za formiranje vlade ističe danas.

Nije jasno da li će se i PASOK, koji je osvojio treće mesto na izborima, pridružiti vladi ili će je samo podržati.

Treća stranka je Demokratska levica. Sve tri stranke podržavaju ostanak Grčke u evrozoni, dok žele i ponovne pregovore o uslovima finansijske pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), mada nisu saglasni o iznosu.

Medutim, evropski lideri su sugerisali da imaju ograničen prostor za manevar i da očekuju detalje o tome kako nova vlada namerava da sprovede nove mere štednje u iznosu od 11,7 milijardi evra do 2014. godine.

Grčka je dobila dva paketa finansijske pomoći. Prvi u iznosu od 110 milijardi evra je odobren 2010. godine, nakon čega je usledio drugi od 130 milijardi evra, ali uslov za oba su rigorozne mere štednje.
XS
SM
MD
LG