Dostupni linkovi

Brazil: Na konferenciji o održivom razvoju 92 državnika


Devedeset dvoje šefova država i vlada okupilo se u sredu u Rio de Žaneiru na konferenciji UN i održivom razvoju "Rio+20".

Samit će počinje 13 sati po lokalnom vremenu, u prisustvu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna. Nekoliko reči najpre će reći 17-godišnja Novozelanđanka Britani Trifold, a potom će uslediti obraćanja državnika u trajanju od nekoliko minuta.

Poruku učesnicima samita uputiće i astronaut sa Međunarodne svemirske stanice, a potom će uslediti okrugli stolovi "na visokom nivou", na kojima će se razgovarati o načinima sprovođenja održivog razvoja.

Konferencija, koja traje do petka, posvećena je podsticanju ulaganja u ekološke tehnologije i obnovljivu energiju. Očekuje se da će završna deklaracija, o čijem su se sadržaju učesnici samita dogovorili u utorak, biti ratifikovana u petak.

Primetno je odsustvo američkog predsednika Baraka Obame, koga će u petak predstavljati državna sekretarka Hilari Klinton, kao i britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Srbiju na samitu predvodi predsednik Tomislav Nikolić, a u delegaciji su i ministri životne sredine i spoljnih poslova Oliver Dulić i Vuk Jeremić. Prva konferencija UN o održivom razvoju održana je 1992.
XS
SM
MD
LG