Dostupni linkovi

Ešton: Suspendovani nuklearni pregovori na visokom nivou


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je u utorak da su suspendovani pregovori na visokom nivou između Irana i šest svetskih sila, ali stručnjaci obe strane će na sastanku sledećeg meseca videti da li ima dovoljno zajedničkih osnova za nastavak pregovora.

Eštonova je rekla da će biti u kontaktu sa glavnim iranskim pregovaračem Saidom Džalilijem posle sastanka stručnjaka 4. jula u Istanbulu, kako bi odlučili kad i da li da obnove pregovore o iranskom spornom nuklearnom programu.

Dvodnevni razgovori Irana i šest sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) u Moskvi nisu doneli veći pomak u rešavanju problema nuklearnog programa za koji Zapad strahuje da je namenjen proizvodnji atomskog oružja.

Teheran odbacuje te navode, tvrdeći da je nuklearni program namenjen isključivo prozivodnji struje i medicinskih izotopa.

Iran pokušava da izdejstvuje ublažavanje međunarodnih sankcija pre nego što razmotri zahtev Zapada da obustavi program obogaćivanja uranijuma.
XS
SM
MD
LG