Dostupni linkovi

U Srbiji nestašica više lijekova


A apotekam u Srbiji fali sirupa za djecu "brufen", koji se koristi za snižavanje temperature, nema ni lijeka "madopar", "lorazepam", "lasiks". Neki od tih medikamenata trebalo bi da budu obezbijeđeni do kraja mjeseca, izjavila je danas Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

Iz Republičkog Fonda za zdravlje nedavno je saopšteno da je nestašica lijeka "madopar" koji je proizvodila "Galenika", a koji je namenjen za lečenje Parkinsonove bolesti, riješena uvozom tog leka od kompanije "Roš".

Dučić je, takodje, kazala da će "madopar" biti nabavljen interventnim uvozom i da je najavljeno da će taj lek biti obezbedjen do kraja meseca, a do početka jula u apotekama trebalo bi da se nadje i "lorazepam".

Kako je rekla prethodnih dana, veliki broj građana tražio je i "lasiks" koji takođe već neko vrijeme nedostaje.

Prethodnih dana bilo je riječi o nestašici "brufen" sirupa za djecu, a budući da se čeka formiranje cijene lijeka za koji je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott", umjesto njega se može koristiti sirup "paracetamol".

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je ranije Tanjugu da je "Galenika" obavestila tu ustanovu da ga više neće proizvoditi i da je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott" koji ne može da lek pusti u promet, jer nema odobrenu cenu.

Menadžer u kompaniji "Abbott" Miloš Davidović rekao je Tanjugu da su obezbedjene dovoljne količine tog sirupa za tržište Srbije, ali da se čeka formiranje cene i da se do tada lek ne može naći u prometu.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da im je nestasica "brufen" sirupa prijavljena početkom nedelje. Takodje ukazuju da će u narednom periodu preduzeti sve mjere kako bi se obezbijedilo redovno snabdjevanje tim lijekom.

Predstavnici Ministarstava zdravlja Srbije i trgovine dogovorili su se prije desetak dana da se odluka o korekciji cijena lijekova donese nakon formiranja nove vlade.
XS
SM
MD
LG