Dostupni linkovi

Vujanović: O obnovi crkve na Lovćenu odlučuje Vlada Crne Gore


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je danas da je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju rekao da o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu može odlučivati samo vlada Crne Gore.

Amfilohije je juče zatražio da, povodom 200. godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude obnovljena crkva na Lovćenu. Amfilohije je rekao da je o mogućnosti obnove Njegoševe kapele, srušene pre 40 godina, već razgovarao sa Vujanovićem.

Povodom ove inicijative mitropolita Amfilohija, predsednik Crne Gore je saopštio da o njoj može odlučivati samo vlada Crne Gore, te ako proceni da treba proveriti da li je prihvatljiva, o tome može zatražiti mišljenje vlade Crne Gore, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Mitropolit Amfilohije je ranije najavio da će se, povodom inicijative za obnovu Njegoševe kapele ne Lovćenu, obratiti i premijeru Igoru Lukšiću.

"Tražimo i zahtevamo, molimo se i nadamo da će to biti ispunjeno, odnosno da će se, povodom 200 godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se rodio 1813. godine, obnoviti i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu" , kazao je mitropolit Amfilohije.

Njegoš je, po sopstvenoj želji, sahranjen u kapeli na Lovćenu, koju je tokom Prvog svetskog rata srušila austrougarska vojska.

Jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević obnovio je kapelu, ali je ona srušena tokom komunističke vladavine, a Njegoševi zemni ostaci od 1974. godine počivaju u mauzoleju na Lovćenu, koji je izgrađen po projektu Ivana Mažuranića.
XS
SM
MD
LG