Dostupni linkovi

Bono će Suu Kyi uručiti nagradu


Vođa irske rock grupe U2 Bono Vox uručit će danas u Dublinu najveću nagradu Amnesty Internationala mianmarskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi. Prije tri godine Suu Kyi proglašena je Veleposlanicom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada te svjetske organizacije za ljudska prava. Nijednu od nagrada nije dosad mogla primiti osobno jer se 15 godina od posljednje 24 nalazila u kućnom pritvoru, a kada je i bila na slobodi nije smjela napuštati Mianmar.

Bono i ostali članovi grupe U2 posvetili su Suu Kyi seriju svojih koncerata 2009. godine, tražeći njezino oslobađanje iz kućnog pritvora. Bono će danas prvi put upoznati Suu Kyi.

Mianmarska čelnica, koja je na povijesnom putovanju po Europi, sastat će se s irskim predsjednikom Michaelom Higginsom. Amnesty International će u Dublinu organizirati koncert u njezinu čast.

I drugi poznati irski rock humanitarac Bob Geldof odao je priznanje Suu Kyi kao heroini dostojanstva, integriteta, hrabrosti i čelične moralne snage koja je izgubila slobodu i obitelj kako bi dobila domovinu. Irska je počašćena njezinim dolaskom, kazao je.
XS
SM
MD
LG