Dostupni linkovi

Sirijski nacionalni savet apleuje da se zaštite Homs i drugi gradovi


Sirijski nacionalni savet apelovao je danas da se učini sve kako bi se Homs i drugi gradovi u Siriji zaštitili od "zverstava" koja čini režim i još jednom zatražio da UN da donese rezoluciju kojom bi se na Damask izvršio pritisak da okonča represiju.

"Zemlja je izložena nasilnim napadima, posebno Homs... i zločinački režim nastavlja da čini užase", rekao je novinarima predsednik Saveta Abdel Baset Sajda.

Portparol Saveta Basma Kodmani je kazao da su stanovnici Homsa ostali bez namirnica, struje, vode i sredstava komunikacije.

On je rekao da Savet traži hitnu humanitarnu intervenciju i dodao da je situacija veoma zabrinjavajuća i u drugim gradovima, posebno u Rastanu.

Sirijska vojska je danas nastavila da bombarduje opkoljeni Homs, kao i Talbise i Rastan, koji su mesecima pod kontrolom pobunjenika.

Sajda i Kodmani su ponovili apel UN da usvoji rezoluciju kako bi se izvršio pritisak na režim da primeni plan izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana.

Opservatorija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu je saopštila da je samo u petak širom Sirije poginulo 54 ljudi.

Prema podacima UN, od marta prošle godine, kada su počeli protesti protiv sirijskog predsednika Bašara Al Asada, u Siriji je poginulo više od 10.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG