Dostupni linkovi

Izrael počinje sa proterivanjem afričkih imigranata


Izrael proteruje prvu grupu od 120 Južnosudanaca, na samom početku planirane masovne deportacije hiljada afričkih imgranta koji su nelegalno ušli u tu zemlju.

Izraelski premijeer Benjamin Netanijahu najavio je da će prioterivanje migranta proteći u skladu sa jevrejskom "humanom tradicijom".

Prvi avion migranata za Južni Sudan poleće večeras. Svih 120 putnika pristalo je da se vrati u Afriku, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Južnosudanci će se vratiti u svoju zemlju u pratnji južnosudanskih zvaničnika koji su nedavno doputovali u Izrael. Netanijahu je na današnjoj sednici vlade pohvalio imigracionu policiju, rekavši da ona "radi važan posao u uslovima koji su više nego komplikovani".

"Apelujem na njih da nastave da se ponašaju humano i zatražio bih takodje od javnih ličnosti da učine isto u koracima koje preduzimaju i izjavama koje daju", kazao je Netanijahu i dodao: "Mi imamo jevrejsku tradiciju da se odnosimo prema strancima na human način." On je takodje rekao da će deportacije proteći suzdržano i da će se voditi računa o dostojanstvu migranata.

Prošle nedelje je najavljeno da će Ministarstvo unutrašnjih poslova produžiti rok za Južnosudance da se dobrovoljno prijave za repartrijaciju u zamenu za 1.300 dilara za odrasle i 650 za maloletne.

Oko 60.000 siromašnih Afrikanaca, uglavnom iz Eritrije i Sudana, prešlo je preko porozne granice s Egiptom u Izrael od 2005. godine. Neki su bežali od represivnih režima, a drugi tražili posao, navodi AP.
XS
SM
MD
LG