Dostupni linkovi

NUNS odbio ponudu da se ujedini sa Udruženjem novinara Srbije


Učesnici Godišnje skupštine Nezavisnog udruženja novinara Srbije odbili su ponudu Udruženja novinara Srbije o ujedinjenju dve organizacije.

Odbijen je i predlog o drugačijoj podeli zgrade Doma novinara od one kako je presudio Apelacioni sud.

U pismu UNS-a upućenom NUNS-u, koje je potpisala predsednica Ljiljana Smajlović, navodi se da "bi udruženi bili uspešniji u zaštiti prava naših članova i svih novinara u Srbiji", uz ponudu da NUNS dobije "veći deo zgrade (u Resavskoj 28) od onog koji sada besplatno koristi".

U Domu novinara NUNS koristi jedan, a UNS pet spratova.

UNS odluku Apelacionog suda, donetu posle višegodišnjeg spora, o podeli Doma novinara u Resavskoj 28 u Beogradu i druge imovine novinara po principu "pola - pola" naziva političkom, a ponuda je, kako je navedeno, "znak dobre volje".

"Nezavisnom novinarstvu može samo da škodi pozivanje državne vlasti da interveniše u našim sporovima", takođe se navodi u pismu UNS-a.

Učesnici Godišnje skupštine NUNS-a su potvrdili odluku Izborne skupštine iz 2010. godine da nema ujedinjenja sa UNS-om, a advokatski tim nastavlja započeti posao na realizaciji pravnosnažne presude Apelacionog suda.

Na Godišnjoj skupštini NUNS-a ocenjeno je da "sve gori, pa i ponižavajući uslovi za rad u medijima najdirektnije pogađaju dostojanstvo medijskih profesionalaca ugrožavajući i osnovne standarde novinarske profesije".

Uz ostalo, zaključeno je da je neophodno daleko bolje sindikalno organizovanje medijskih stvaralaca kako bi se moglo pregovarati sa državom i poslodavcima, kao i neophodnost povezivanja radnog staža zaposlenih u medijima kako je to u nekoliko navrata učinejno za druge profesije u Srbiji.

Takođe je rečeno da se Medijska strategija, koju je prihvatila (odlazeća) Vlada Srbije ne primenjuje, te da je konkurs za pomoć medijima stopiran "iz jedne političke stranke".

"U URS-u je načinjen drugi spisak, koji činovnici u Ministarstvu kulture i medija Srbije ne mogu da prihvate jer za to ne postoji ni suštinski, ni formalni uslovi", kazao je predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović.
XS
SM
MD
LG