Dostupni linkovi

Sirija: Napadi intenzivirani, Rusija se protivi pritisku na Asada


Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnome rješenju.

Izjava general major Roberta Mooda dolazi u vrijeme kada se Rusija sve više protivi pritisku Zapada na Asada, ustrajući na tome da neće raspravljati o dobu nakon Asada.

- Nasilje se u posljednjih deset dana intenziviralo, uz gubitke na objema stranama te velik rizik za naše posmatrače, rekao je Mood u Damasku.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da rasprave o političkoj transformaciji u Siriji nakon Asada "nisu održane niti mogu biti održane, jer je to u suprotnosti s našom pozicijom da donosimo odluke umjesto sirijskog naroda".

- Mi se ne bavimo svrgavanjem režima, niti odobravanjem jednostranih akcija kroz Vijeće sigurnosti UN-a niti sudjelovanjem u bilo kakvim političkim urotama, istaknuo je Lavrov.

Njegov komentar odnosio se na izjavu glasnogovornice State Departmenta Victorie Nuland koja je dala naslutiti da su Washington i Moskva razgovarali o strategiji u Siriji nakon Asada.
XS
SM
MD
LG