Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu protiv Nihada Bojadžića


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Bojadžića, koji se tereti za krivična djela ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika mučenjem u Donjoj Jablanici.

Bojadžić se nalazi u pritvoru u BiH, a protiv njega se vodi sudski postupak i po optužnici za ratne zločine u mjestu Trusina kod Konjica.

On se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene štaba Vrhovne komande Armije RBiH (SOPN šVK) "Zulfikar", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila i zarobljenika.

Bojadžiću se, između ostalog, stavlja na teret da je u septembru 1993. godine, u ratnoj bolnici Jablanica, uz prIJetnju pištoljem, u dva navrata sprječavao ljekara da drugom ozlijeđenom zarobljeniku pruži medicinsku pomoć, preteći zarobljenom bolesniku u bolničkoj sobi i tražeći od njega novac.

Bojadžić je u junu 1993. godine, u iskopanom rovu u Donjoj Jablanici, zarobljenim Hrvatima naredio da se međusobno udaraju, što su oni morali činiti sve dok im nije ponestalo snage od zadobijenih fizičkih ozljeda.

Bojadžić je rođen 1962. godine u Novom Pazaru u Srbiji, stalno je nastanjen u Sarajevu, a državljanin je BiH i Srbije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
XS
SM
MD
LG