Dostupni linkovi

Francuska za veća ovlašćenja ECB


Francuska želi da Evropska centralna banka (ECB) dobije veću ulogu u nadgledanju rada banaka u eurozoni u okviru paketa hitnih reformi radi povećanja finansijske stabilnosti u Evropi, izjavili su izvori u Briselu.

Zajednička supervizija banaka jedno je od ključnih pitanja o kojima će razgovarati lideri EU na samitu krajem juna, koji će se fokusirati na produbljenje finansijske i fiskalne integracije evrozone.

Zvaničnici u Briselu rekli su da bi takozvana "bankarska unija" mogla da dovede do jačanja ovlaštenja Evropske bankarske administracije, sa sjedištem u Londonu.

Vlada u Parizu zalaže se za to da nadgledanje rada banaka ostane u okvirima eurozone, odnosno pod okriljem ECB.

Predsjednik Savjeta EU Herman van Rompej zatražio je od vlada zemalja EU da dostave svoje stavove u pisanom obliku uoči 28. i 29. juna.

Francuski predsjednik Fransoa Oland razgovaraće tokom dana o ovoj temi sa italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Izvori iz Brisela rekli su da evropski lideri očajnički pokušavaju da prevaziđu podijeljenost tržišta kapitala u eurozoni, zbog koje rastu troškovi zaduživanja država u zemljama poput Italije i Španije.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovici izjavio je da će francuska Vlada predstaviti svoj prijedlog u narednim danima.
XS
SM
MD
LG