Dostupni linkovi

Evropska Komisija je predala Vladi Kosova vodič za vize


Komesarka EU za unutrašnje poslove, Cecilia Malmström, predala Vladi Kosova vodič za viznu liberalizaciju.

Dokument predstavlja sveobuhvatni spisak reformi koje Kosovo mora da sprovodi, koje se odnose na slobodu kretanja, povratak i reintegraciju, sigurnost dokumenata, upravljanje granica i migracije, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na elementarnim pravima.

Ishod dijaloga o vizama zavisiće od napredka Vlade Kosova na ispunjavanju ovih uslova.

"Ja sam posebno zadovoljna što sam imala priliku da predstavljam ovaj vrlo oćekivani dokument za Vladu Kosova. Današnja ceremoniija primopredaje ovog dokumenta dovodi gradjane Kosova korak bliže putovanja bez viza. Vodić za viznu liberalizaciju predvidja reforme koje Vlada Kosova mora da sprovodi u cilju stvaranja bezbednog ambijenta za putovanje bez viza. Da li i kada će putovanje bez viza postati realnost zavisi od posvećenosti vlade da primeni na terenu ove teške reforme”, rekla je Cecilia Malmström.

Na marginama ceremonije primopredaje, Komesarka Malmström susrela se sa Ministarkom za Evropske Integracije, Vlora Çitaku, mistrom unutrašnjih poslova, Bajramom Rexhepijem, predsjednikom skupštinske komisije za evropske integracije, Lutfi Haziri, zamjenikon ministra za Evropske Integracije, Gëzim Kasapolli, i predsjednicima opština Peć, Ali Berishaom, Istok, Haki Rugovom, Gračanice, Bojanom Stojanovićem, i Gnjilane, Qemajl Mustafa.
XS
SM
MD
LG