Dostupni linkovi

Tunis:Ben Aliju još jedna presuda i na doživotnu robiju


Vojni sud u gradu Kefu osudio je, u odstustvu, svrgnutog predsjednika Tunisa Zine el-Abidine Ben Alija na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove uloge u krvavom gušenju prošlogodišnje pobune protiv njegovog režima.

Bivši predsjednik, koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju, osuđen je zbog uloge u krvavom gušenju protesta u Tali i Kaserine, kada je poginulo više od 300 demonstranata u januaru 2011. godine,

Pred istim sudom na 12 godina zatvora osuđen je i bivši ministar unutrašnjih poslova Tunisa Rafik Bahadž Kacem.

Ovaj sudski postupak protiv Ben Alija trajao je šest mjeseci pred vojnim sudom u Kefu.

Ben Ali je suočen sa brojnim sudskim postupcima i već je osuđen na više od 66 godina zatvora na osnovu više optužbi, uključujući nedozvoljenu trgovinu i pronevjeru.

Protiv njega i njegove supruge izdata je međunarodna potjernica, ali saudijske vlasti nisu odgovorile na zahtjev za izručenje, navodi agencija France press.

Tuniška agencija TAP juče je objavila da je vojni sud u Tunisu osudio Ben Alija na 20 godina zatvora na osnovu optužbi za podsticanja na ubijanje.

Ben Ali je u toj presudi proglašen krivim za "podsticanje nerada, ubijanje i pustošenje", a presuda je donesena na osnovu optužbi za ubistvo četvorice mladih demonstranata ubijenih u gradu Uardinu polovinom januara 2011. godine.
XS
SM
MD
LG