Dostupni linkovi

“Dan BiH u energetskoj zajednici”


Na Jahorini će danas biti održana radionica pod nazivom “Dan BiH u Energetskoj zajednici” na kojoj će se razgovarati o uspješnosti realizacije Ugovora o Energetskoj zajednici u zemlji.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević sastaće se na ovoj radionici sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Slavčom Nejkovim (Slavtcho Neykov) i njegovim timom.

U razgovorima će učestvovati i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi, najavljeno je iz Savjeta ministara BiH.

BiH je potpisala Ugovor o Energetskoj zajednici u oktobru 2005. godine i preuzela obavezu primjene najvažnijih dijelova zakonske regulative EU u okviru definisanih rokova. U oktobru 2011. godine Ministarsko vijeće Energetske zajednice odlučio je da usvoji treći interni energetski paket EU.

Ove godine su u toku razgovori o usvajanju nove zakonske regulative o obnovljivoj energiji EU, statistici i naftnim zalihama. Ovaj zakonski okvir će nakon potpune realizacije omogućiti stvaranje stabilnog regulatornog i tržišnog okvira i time osigurati pristup održivoj, sigurnoj i konkurentnoj energiji.
XS
SM
MD
LG