Dostupni linkovi

Turska:Smrt bivšeg predsjednika treba istražiti


Smrt bivšeg predsjednika Turske Turguta Ozala 1993. bila je "sumnjiva" i zahtijeva istragu, piše u danas objavljenom izveštaju.Prema ocjeni državnog istražnog odbora, nijesu dovoljno ispitane sumnje pojedinih poslanika i članova porodice da je Ozal otrovan.

U izvještaju se ukazuje da većina sumnji nije "opipljiva", ali se sugeriše i da bi autopsija i ispitivanje uzoraka kose mogli da potvrde uzrok smrti. Navodi se i da nedostaju rezultati analize krvi, kao i uzorci krvi bivšeg turskog predsjednika.

Ljekari su 1993. naveli da je Ozal koji je imao trostruki baj-pas, umro od srčanog udara 17. aprila 1993. godine.

Njegova žena Semra Ozal, međutim, rekla je da je 1998. dobila poruku u kojoj se tvrdi da je njen muž otrovan. Ona je za nekoliko televizija rekla da je Ozal umro dan nakon što je na prijemu u Ankari pio limunadu.

Prema izveštaju, Ozal je na tom događaju popio cijeđeni sok od pomorandže, a ne limunadu.

Uzrok Ozalove smrti dovodi u pitanje i činjenica da nije obavljena autopsija prije nego što je sahranjen. Izveštaj dalje navodi protivurječne izjave zvaničnika o vremenu i načinu pogoršanja njegovog zdravlja.

Ozal, koji je bio kurdskog porijekla, navodno se spremao da objavi plan o pomirenju sa kurdskom manjinom koja na jugoistoku zemlje vodi borbu za autonomiju.
XS
SM
MD
LG