Dostupni linkovi

Baroso kritikovao novi dogovor o Šengenu


Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kritikovao je odluku vlada EU da isključe nadzor Evropskog parlamenta nad Šengenskim sporazumom.

"To je pogrešan signal poslat u pogrešno vrijeme u središte evropske konstrukcije kada je riječ o slobodi kretanja. Potrebno nam je više a ne manje parlamentarne demokratije u našoj uniji. Evropski parlament je osnova evropske demokratije", naglasio je Barozo u obraćanju poslanicima u Strazburu.

Ministri unutrašnjih poslova EU donijeli su kontroverznu odluku kojom zemljama članicama omogućavaju jačanje privremenih pograničnih kontrola u Šengenskoj zoni, ne samo u slučajevima prijetnji po bezbjednost već i zbog priliva migranata.

Evropski parlament negodovao je zbog paralelnog sporazuma na osnovu koga ima samo manju ulogu u novim procjenama načina na koji funkcioniše Šengenska zona.

Poslanici su juče kritikovali dansko predsjedništvo EU, koje je izradilo kompromisni nacrt a koje su podržali ministri, zbog ovog pitanja, optužujući ih da idu na ruku desničarskim strujama.
XS
SM
MD
LG