Dostupni linkovi

Amnesty International: Vlastima granice važnije od ljudskih životaMeđunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u najnovijem izvještaju navodi da evropske vlade više brinu o jačanju granica nego o očuvanju ljudskih života.

Objavljivanje izvještaja podudariće se sa otvaranjem javne peticije na internetu u kojoj se od Evropskog parlamenta traži da na odgovornost pozove vlade i institucije EU zbog ponašanja prema migrantima.

Amnesty International ističe da je kampanja namijenjena za pozivanje na odgovornost svake evropske zemlje koja krši ljudska prava na način na koji sprovodi kontrolu migracije.

U izvještaju se ističe da u proteklih deset godina evropske zemlje sve više pokušavaju da spriječe ljude da iz Afrike brodom stignu do kontinenta, te da su sproveli niz mjera za obezbjeđenje pomorskih ili kopnenih granica.

Prema izvještaju, tokom protekle godine u nekoliko navrata Italija je vratila ljude u Libiju, gdje su zatvarani i maltretirani.

U izvještaju se navodi i da je tokom 2011. godine, najmanje 1.500 osoba, među kojima su žene i djeca, utopilo u Sredozemnom moru u pokušaju da dođu do Evrope.
XS
SM
MD
LG