Dostupni linkovi

PASOK pozvao grčke stranke u veliku koaliciju


Lider grčkih socijalista i bivši ministar finansija Evangelos Venizelos pozvao je na široko-zasnovanu koalicionu vladu koja bi trebalo da posle parlamentarnih izbora 17. juna ponovo sa kreditorima Grčke pregovara o sporazumu o pomoći Atini.

Venizelos, lider PASOK-a, koji je učestvovao u pregovorima o prethodnom sporazumu pomoći, zajedno sa delimičnim otpisom dugova, rekao je da usko-zasnovana vlada ne bi mogla da pregovara o boljim uslovima.

On je dodao da je svoj predlog izložio liderima četiri partije, uključujući i Novu demokratiju i radikalnu levičarsku partiju SIRIZA, koja je ranije zapretila da će ukoliko dođe na vlast zemlju izvući iz tog sporazuma.

Venizelisov PASOK doživeo je fijasko na parlamentarnim izborima 6. maja, osvojivši svega 13 odsto glasova i treće mesto. Na izborima niko nije osvojio dovoljan broj glasova da bi samostalno formirao vladu, a pregovori o formiranju koalicionih vlasti su propali, te su raspisani novi izbori 17. juna.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, ne očekuje se ni da 17. juna ijedna partija osvoji dovoljnu većinu da samostalno oformi vladu.
XS
SM
MD
LG