Dostupni linkovi

Francuska: Do podne glasalo 21,06 odsto birača


U prvom krugu parlamentarnih izbora koji se održavaju u Francuskoj, do podneva je na birališta izašlo 21,06 odsto glasača.

To je nešto manje nego pre pet godina, kada je do 12 sati glasalo 22,56 odsto Francuza, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

U prvom krugu predsedničkih izbora, 22. aprila, na birališta je do podne izašlo 28,29 odsto glasača, što je znatno više u poređenju sa današnjom stopom izlaznosti, zaključuje ministarstvo, navodeći da je tolika razlika u odnosu na odziv prilikom glasanja za predsednika države uobičajena.

Kako prenose francuski mediji, glasačka mesta su otvorena jutros u osam sati, a zatvoriće se u 18 časova, dok će u većim gradovima ostati otvorena i do 20 časova, kada se očekuju i prvi rezultati.

Oko 46 miliona francuskih građana s pravom glasa pozvano je da danas izabere 577 poslanika, a ponovo će na birališta izaći za nedelju dana, 17. juna, kada će se, kako je planirano, održati drugi krug.

Prema svim predizbornim anketama, levica je u jakom vođstvu, ali je neizvesno da li će Socijalistička partija predsednika Fransoe Olanda sa saveznicima uspeti da osvoji apsolutnu većinu, u borbi protiv desničarske Unije za narodni pokret (UMP) Nikole Sarkozija.
XS
SM
MD
LG