Dostupni linkovi

Libija: Međunarodni sud pravde traži oslobađanje svojih zaposlenih


Četvoro zaposlenih u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), među kojima i član tima za odbranu Seifa al-Islama, pritvoreni su od četvrtka u Libiji gde su krenuli na razgovor sa sinom Muamera Gadafija, saopštio je MKS zahtevajući njihovo oslobađanje.

Predstavnik Libije u Međunarodnom krivičnom sudu Ahmed al-Džehani izjavio je juče u Tripoliju da je jedan od branilaca Gadafijevog sina, Australijanka Melinda Tejlor, uhapšena jer je pokušala da preda dokumenta koja predstavljaju "opasnost za bezbednost Libije".

Gadafijev sin,Seif al-Islam, nalazi se u zatvoru u Zentenu, 170 kilometara jugozapadno od Tripolija, od kako su u ga u novembru 2011. uhapsili pripadnici brigade bivših pobunjenika rodom iz tog mesta.

Libija i Međunarodni krivični sud se spore oko toga ko je nadležan za suđenje Gadafijevom sinu.

Delegacija Međunarodnog krivičnog suda koja je sa Seifom al-Islamom trebalo da razgovara o mogućnosti da odredi advokata po svom izboru, doputovala je u Libiju u sredu, navodi se u saopštenju suda.

Al-Islam, koji je važio za Gadafijevog političkog naslednika na mestu šefa država, optužen je zbog surovog razračunavanja bivših vlasti s narodnom pobunom koja je izbila u februaru.

Predsednik MKS, sudija Sang-Hiun Song zatražio je u saopštenju, "hitno oslobađanje svih zaposlenih" tog suda izražavajući zabrinutost za njihovu bezbednost imajući u vidu da sa njima "nije moguće stupiti u kontakt".

Komandant brigade u Zentenu Adžmi al-Atiri izjavio je da je u ovom slučaju "narušena bezbednost" i da je Melinda Tejlor zadržana zbog istrage.
XS
SM
MD
LG