Dostupni linkovi

Pad cijena nafte zbog španske krize


Cjene nafte na međunarodnim tržištima danas su pale usljed zaoštravanja bankarske krize u Španiji i slabih nada u nove podsticajne mjere američke centralne banke - Federalne rezerve (FED).

Cijena barela nafte na londonskom tržištu je pala 1,58 dolara, na 98,35 , nakon što se nakratko spustila i na samo 97,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dva dolara nižoj cijeni, od 82,82 dolara, prenosi SEEbiz.

Govor predsjednika FED-a, Bena Bernankea, u Kongresu obeshrabrio je ulagače koji su se nadali da će regulator pokrenuti treći krug kupovine obveznica u okviru takozvanog kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Bernanke je naveo da će FED pažljivo pratiti "značajne rizike" za američki oporavak s obzirom na dužničku krizu u Evropi. On je, međutim, zauzeo suprotan stav od svog zamjenika, koji se u srijedu založio da podsticajne mjere na nivou monetarne politike.

Evropska tržišta pritisla je odluka agencije Fitch da zbog krize u bankarskom sektoru i pratećih potreba za finansijskom pomoći snizi rejting Španije čak tri stepena, na BBB.

Na američkom tržištu su cijene dodatno pritisnuli sedmični podaci američke vlade koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za samo 111 hiljada barela. Rojtersovi analitičari prognozirali su pad u visini od 500 hiljada barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 97,70 dolara za barel, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.
XS
SM
MD
LG