Dostupni linkovi

Otkrivena spomen poloča Radivoju Žući Koraću u Beogradu


Na početku Knez Mihailove ulice u Beogradu danas je otkrivena spomen ploča jednom od najboljih jugoslovenskih košarkaša Radivoju Koraću.

Spomen ploču otkrili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Koraćev drug i bivši odbojkaš i novinar Zoran Petrović i sestra od strica Radivoja Koraća Bojana Korać.

Otvaranju spomen ploče prisustvovao je velik broj poštovalaca Radivoja Koraća, sportista među kojima su bili selektor reprezentacije Srbije Dušan Duda Ivković, košarkaši Vlade Divac, Dragan Tarlać, Dejan Tomašević, Dejan Bodiroga i njihove starije kolege kao i predstavnici skupštine grada Beograda.

Dragan Đilas rekao je da je ideja, da na mesto gdje su se okupljali sportisti iz vremena Radivoja Koraća, bude postavljena spomen ploča a taj dio nazvan ćošak Radivoja Koraća potekla iz filma nedavno snimljneog o slavnom košarakšu.


Radivoje Korać poznat i po nadimku Žuća, rodjen je 1938. godine u Somboru, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenica kod Sarajeva poslije utakmice . Prvi je sportsita koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

FIBA je 1971. godine u njegovu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća. Više gradova u Srbiji ima ulicu sa njegovim imenom.
XS
SM
MD
LG