Dostupni linkovi

Fudbaleri Holandije izloženi rasisitičkim ispadima u Krakovu


Tamnoputi igrači fudbalske reprezentacije Holandije bili su izloženi rasističkim uvredama sa tribina tokom prvog treninga u poljskom gradu Krakovu uoči početka Evropskog fudbalskog prvenstva.

Kapiten holandskog tima Mark van Bomel izjavio je da je oponašanje majmunskog oglašavanja "prava sramota". "Morate da otvorite uši. Još je gore ako ne želite da čujete takve stvari", izjavio je Van Bomel.

Zvaničnici Evropske fudbalske organizacije (UEFA) potvrdili su da se incident dogodio, ali su rekli da je to bio protest zbog toga što se u Krakovu neće igrati utakmice Evropskog prvenstva.

Ove informacije stigle su na dan početka takmičenja, čiji su zajednički domaćini Poljska i Ukrajina.

"Ovo je posljednja stvar koja je UEFI potrebna nekoliko sati prije prve utakmice. Pitanje rasizma obilježilo je pripreme za ovo takmičenje i još jednom se pokazalo kao problem koji se mora rješavati", komentariše sportska redakcija BBC

Incident koji su izazvali poljski navijači dogodio se na stadinu "Mijeski", a Van Bomel je reagovao povlačenjem svojih saigrača na drugi kraj terena.

Holandski reprezentativci su prije nekoliko dana obišli nacistički koncentracioni logor Aušvic, koji se nalazi nedaleko od Krakova.

"Prava je sramota da vam se ovo dogodi, naročito nakon što ste se vratili iz Aušvica. Ovo ćemo prijaviti UEFI, a ako se desi i na utakmici, razgovaraćemo sa sudijom i zatražiti da nas povuče sa terena", rekao je kapiten holandskog tima.

Dopisnik "Daily mirora" javio je da je u rasističkim uvredama na račun tamnoputih igrača učestvovalo oko 500 poljskih navijača. Ova tema nalazi se na prvim stranama današnjih izdanja holandskih dnevnih listova.
XS
SM
MD
LG