Dostupni linkovi

Bramerc u UN osudio Nikolićevo negiranje genocida


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) osudio je danas pred Savjetom bezbednosti UN kao "neprihvatljivu" nadavnu izjavu novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Nikolićeve "izjave su protivne pravnim i činjeničnim nalazima Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde", rekao je Bramerc u govoru u Savjetu bezbednosti u Njujorku.

Glavni tužilac je ocijenio da "takva retorika predstavlja korak unazad, pogoršava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji".

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu bezbjednosti, Bramerc je naznačio da svakodnevna saradnja haškog tužilaštva sa zemljama bivše Jugoslavije "u potpunosti ispunjava očekivanja".

Kao izuzetak zbog kojeg je zabrinut, Bramerc je, međutim, naveo "izostanak napretka u Srbiji u istrazi i krivičnom progonu osoba koje su pomagale bjeguncima od Haškog tribunala dok su bili na slobodi".

"Postavili smo to pitanje više puta tokom poslednjih par godina, ali i dalje vidimo malo dokaza da je nešto preduzeto. Očekujemo odgovore na naša pitanja kako su bjegunci, poput Karadžića i Mladića, mogli da izbjegavaju pravdu toliko godina i da li su im pomagali i državni službenici", podvukao je glavni tužilac.

On je kazao i da je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, tokom njihovog posljednjeg susreta u Beogradu, krajem maja, obećao da će narednih mjeseci sprovesti dublju istragu o mrežama za podršku bjeguncima.

"Očekujemo rezultate kao prioritet", naznačio je Bramerc.
XS
SM
MD
LG