Dostupni linkovi

Konferencija Prijatelja Sirije 6. jula u Parizu


Konferencija grupe Prijatelji Sirije biće održana 6. jula u Parizu, saopštilo je danas francusko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je taj skup za jul nedavno
najavio francuski predsjednik Fransoa Oland.

Portparol ministarstva Bernar Valero kazao je da se skup održava zbog "zabrinjavajućeg pogoršanja situacije u Siriji".

Najava skupa usledila je dan pošto je Rusija zatražila organizovanje međunarodne konferencije o Siriji, u okviru nove kontakt grupe u kojoj bi bilo manje učesnika nego u grupi Prijatelji Sirije.

Rusija i Kina nikada nisu učestvovale u radu te grupe, čije su se zemlje članice okupile 24. februara u Tunisu i 1. aprila u Istanbulu, bez ikakvog vidnog uticaja na situaciju u Siriji.

Moskva je predložila da u novoj kontakt grupi bude i pet stalnih članica Saveta bezbednosti, kao i Iran i Saudijska Arabija. Ruski prijedlog ne predviđa učešće sirijske opozicije.

Upitan o poziciji Francuske prema ruskom prijedlogu, Bernar Valero nije odgovorio.

"Ono što je hitno potrebno jeste da cijela međunarodna zajednica izrazi snažnu podršku sprovođenju plana od šest tačakaspecijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana", kazao je Valero.

On je nveo da će se skup 6. jula, "na kojem će sirijska opozicija imati svoje mjesto, održati u okviru napora međunarodne zajednice za sprovođenje plana od šest tačaka specijalnog izaslanika Kofija Anana, u pravcu demokratske tranzicije u skladu za željom sirijskog naroda".
XS
SM
MD
LG