Dostupni linkovi

Stano: File će Nikoliću poručiti da nastavi sa reformama


Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File dolazi u ponedeljak u Beograd na inauguraciju novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića kome će poručiti da Brisel očekuje od Srbije da nastavi rad na evropskim reformama, izjavio je za RSE Peter Stano, portparol Filea.

Stano je, u razgovoru sa dopisnikom RSE iz Brisela Rikardom Jozwiakom, naglasio da je Nikolić izabran na slobodnim i demokratskim izborima, da je Srbija zemlja kandidat koja je u procesu priključivanja EU, kao i da se Nikolić u predizbornom programu zalagao za evropski proces, tako da je logično da File dođe na njegovu inauguraciju.

"On (File) će u Beogradu biti u ponedeljak kako bi prisustvovao inauguraciji, ali i kako bi se sastao i razgovarao sa novoizabranim predsednikom Srbije.“

Stano je dodao da je poruka koju File donosi u Beograd da EU očekuje da Srbija nastavi da napreduje na svom evropskom putu.

„Glavna poruka je da očekujemo od Srbije, od novog predsednika i nove vlade, za koju se nadamo da će uskoro biti formirana, da nastave da rade na reformama vezanim za EU kako bi Srbiju što više približili cilju priključivanja Uniji“, istakao je portparol Štefana Filea dodavši da će Evropska komisija pomoći Srbiji na evropskom putu.

Na pitanje da li će File pomenuti prilikom susreta skorašnje komentare Nikolića oko Vukovara i Srebrenice, Stano je rekao da je Evropska komisija pre nekoliko dana jasno rekla šta misli o dovođenju u pitanje istorijskih činjenica i genocida u Srebrenici i šta očekuje od političara u tom regionu.

"To je bio genocid i za EU su neprihvatljivi pokušaji da se izmeni istorija i istorijske činjenice. Ono što govorimo sve vreme i o čemu razgovaramo sa svim političkim liderima na Zapadnom Balkanu je da kao i svuda u Evropi odgovorni političari koji predstavljaju narod i svoje birače, očekujemo odgovornu retoriku“, kazao je Stano.
XS
SM
MD
LG