Dostupni linkovi

Josipović: Nadam se promjeni Nikolićevog stava o Vukovaru


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u posjetu Vukovaru, zbog kojeg su, nakon skandalozne izjave Tomislava Nikolića, zahladili odnosi Hrvatske i Srbije.

Nikolićeve neprimjerene izjave o Vukovaru bacile su sjenu na mogućnost dobre suradnje Hrvatske i Srbije. Prisvajanje "Grada heroja" srpskom narodu, izazvalo je brojne reakcije među hrvatskim političarima. Predsjednik Josipović rekao je da Nikolić tek treba uvjeriti da ne zagovara politiku 90-ih.

"Nama je kao državi u interesu da gradimo dobre odnose sa svim državama, pa i sa Srbijom. Mi smo zadnje dvije-tri godine napravili ozbiljni napredak u odnosima i bilo bi šteta kada bi se ti odnosi prestali razvijati zbog neodmjerenih i krivih, pogrešnih izjava i političkih koncepata. Naravno da smo mi u Hrvatskoj reagirali na te izjave i nadam se u promjeni stajališta predsjednika", izjavio je Josipović.

Upozorenja na Nikolićeve neprimjerene izjave stigle su i iz Bruxellesa. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, uoči sastanka s novoizabranim srbijanskim predsjednikom, preko svoje mu je glasnogovornice poručio da nema prekrajanja povijesti i da ne može negirati genocid u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG