Dostupni linkovi

EULEX: Sloboda kretanja mora postojati na cijelom Kosovu


Blerim Krasniqi, portparol EULEX misije na Kosovu, u izjavi za RSE navodi da bezuvjetna sloboda kretanja mora postojati na cijeloj teritoriji Kosova, posebno na sjeveru. On dodaje da nezakonite radnje koje se dogadjaju na sjeveru, mogu dovesti do hapšenja.

"Ono što EULEX želi da naglasi jeste da su blokada puta, napadi na zvaničnike EU i vojnike KFOR-a, kao i direktno ili indirektno izazivanje nasilja nezakonite radnje koje mogu dovesti do hapšenja ili krivičnog gonjenja osoba koje su u to uključene.

EULEX želi jasno staviti do znanja da vladavina zakona mora biti u prvom planu, dok su prijetnje i nasilje djela kriminalaca. Odgovorni će se izvesti pred pravdu", kazao je Krasniqi.

Tzv. Štab za izvanredne situacije općine Mitrovica je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se pripadnicima EULEX-a do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja sjevernim dijelom Mitrovice, te da će se svaki pokušaj njihovog prolaska smatrati otvorenom agresijom.

U saopćenju se dodaje da je predstavnicima KFOR-a upućen poziv da se pridržavaju svog mandata, definiranog Rezolucijom 12 44 VS UN.

Glasnogovornik KFOR-a, Dan Harvey, ocjenjuje da je trenutna situacija na sjeveru mirna, ali nije želio govoriti o daljim koracima ove misije nakon jučerašnje odluke. Harvey međutim poručuje:

"KFOR poziva sve odgovorne ljude da ne daju goruće izjave i da ostanu mirni", kazao je Harvey za Radio Slobodna Evropa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG