Dostupni linkovi

Sirijski pobunjenici odustali od Ananovog plana


Sirijski pobunjenici više ne podržavaju UN-ov mirovni plan koji nije uspio zaustaviti nasilje u zemlji i počeli su napade na vladine snage, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra mirovni plan i dalje ključnim u Siriji gdje su sukobi nastavljeni u ponedjeljak s devet žrtava, javljaju agencije.

"Odlučili smo napustiti mirovni plan i, počevši od dana donošenja odluke u petak, počeli smo braniti naš narod", kazao je glasnogovornik pobunjeničkog vojnog vijeća, oficir Sami al-Kurdi.

Pobunjenici su predsjedniku Bašaru el-Asadu bili dali rok do petka da prekine nasilje ili će snositi posljedice. Također je al-Kurdi rekao da pobunjenici traže da UN-ova promatračka misija postane "misija nametanja mira" ili bi međunarodna zajednica trebala poduzeti "odvažne" odluke i uvesti zonu zabrane letenja.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je tokom posjeta Saudijskoj Arabiji kazao da je mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana i dalje ključan za rješavanje sirijskog sukoba.

Pozvao je Asada da "u ime čovječnosti" zaustavi nasilje u zemlji i počne politički dijalog sa svojim protivnicima.

Današnji je dan u Siriji bio koban za devetero ljudi, među kojima sedmero civila, nakon što su se u sjeverozapadnoj pokrajini Idleb sukobili pripadnici regularne vojske i ustanici.
XS
SM
MD
LG